Gjesteblogger -- Evighetskort

I dag er gjesteblogger Kristine tilbake med tre herlige evighetskort!


--


Hei igjen! Lenge siden sist nå. På grunn av ulike hendelser i familien har jeg ikke hatt den største motivasjonen for hverken kortlaging eller blogging, men etter at jeg fant en video på dette kortet (og ikke minst YouTube-kanalen Mixed Up Craft) fikk jeg en ekstra boost. Silje sin bursdag var i disse dager også (selv om jeg ble noe forsinket, så er det bedre sent enn aldri!), så da passet det utmerket å sende henne en liten oppmerksomhet. Vi ble fort enige om at jeg godt kunne lage et blogginnlegg på dette kortet, så da satte jeg i gang med å lage to ulike versjoner av det.


Så hva er et evighetskort? Det er et kvadratisk gatefold kort som har mange panel. Når man åpner kortet avsløres en ny side som kan åpnes, som igjen fører til en ny side som åpnes og enda en til, og slik kan en altså holde på i en evighet.


Dette kortet har skapt flere undringer på Snapchaten min om hvordan det i det hele tatt er mulig. Det er egentlig ganske enkelt - score 4 striper papir, legg to vannrett og lim på de to andre loddrett!


I dette innlegget vil du finne:

- Link til kilde

- Mål/forberedelser og informasjon

- Fremgangsmåte ved montering - Original - Videre fremgangsmåte for «kvadratisk» versjon

- Dekorering og tips (samt litt selvmotivering)

Bilder av 3 ferdige kort (Silje sitt bursdagskort i original versjon, «kvadratisk» som dåpskort og en «original» som bursdagskort)


Inspirasjon er hentet fra Sam Calcott aka Mixed Up Craft: Never Ending Card / Infinity Card.

For den kvadratiske versjonen fant jeg veiledning her.


Jeg har plukket informasjon fra begge to og blandet de i fremgangsmåten nedenfor. Målene er i inches. «Kvadratisk versjon» er den som har kvadratiske sider hver gang du blar om, i motsetning til originale versjonen som har en side som kan minne om et kryss.


Forberedelser

Kutt opp tykt papir. På det turkise (original versjon) har jeg brukt Mermaid fra Lawn Fawn (100lb) og på det hvite (kvadratiske) er det Neenah Classic Crest (216 gsm). Sam Calcott brukte selv 300 gsm. Kutt og score etter følgende mål (se bilde lenger ned for referanse):


- Hovedkort/base: 4 stk 3 x 6 inch. Score på langsiden: 1 ½ og 4 ½ ( 1 ½ inn fra hver side).

- Kvadratisk versjon: Lag 8 av basen (forrige punkt), hvor 4 stk får en ekstra score midt på kortsiden (1 ½).


Tips: Score på begge sider av arket for reduksjon av rifter i scorebretten, siden det skal bøyes begge veier.


Dekorasjonspanel:

- Kvadrat 8 stk

- Rektangel 8 stk

- Liten kvadrat 8 stk (16 stk «kvadratisk» versjon)


- Lag 1 farge

2 ¾ x 2 ¾

1 ¼ x 2 ¾

1 ¼ x 1 ¼

- Lag 2 mønster

2 ½ x 2 ½

1 x 2 ½

1 x 1

- Lag 3 farge (valgfritt)

2 ¼ x 2 ¼ (fin til å bruke til tekst f.eks)

3/8 x 2 ½ stripe

- Diecut (f.eks hjerte) som er under 1 inch


Jeg har printet ut bildene av målene nedenfor som jeg har i en mappe. For meg fungerer slike bilder bedre enn listen ovenfor. På denne måten har jeg informasjonen samlet, samtidig som det gir mer visuell veiledning på f.eks scoring.


Om jeg får noen deler til overs når jeg skjærer opp panelene eller basen, putter jeg de nedi samme mappe som malene. Dermed har jeg det klart ved en senere anledning.Framgangsmåte

1. Brett de 8 (evt. 16) base-panelene etter scoringen. Gjerne bruk en bone folder. Jeg foretrakk å brette begge sidene ned samtidig, for å se at de ikke overlapper. Det er viktig at de ikke overlapper da det vil være til hinder for mekanismen. Heller en liten glipe enn overlapp (se bilde), men det beste er «perfect kissing».

2. Bruk en lett/«dårlig» tape for og midlertidig feste to og to sammen: Forme to 6x6 «gatefold card» ved å la scoringen lage en rett strek mellom de to panelene (for kvadratisk versjon, legg til side de med midt-scoringen. Disse vil vi ta i bruk etter at base/hovedkortet er ferdig).1. Ta på lim/tape på hjørnene på det ene panelet. Området du skal ha lim/tape på måler 1 ½ x 1½ inches. Her kan du bruke linjal, eller panelene som vist på bilde:

- Overlapp de to 6x6-panelene, hvor du så snur det øverste panelet 90 grader, slik at f.eks scoringen på øverste panelet peker opp og nedover og den bakerste til sidene.

- Dra det øverste panelet til siden. Du vil nå få en «guide» fra score-linjene på arket du skal lime, og panelet ved siden av på hvor kvadratet skal være.

2. Legg den andre oppå og lim de sammen. Husk den ene skal peke oppover og den andre til siden (fordel om siden med tape peker oppover, slik at du enkelt får av tapen).Nå har du laget hovedkortet!


Se over sidene om de overlapper hverandre. Gjerne varm opp kortet ved å brette det noen ganger, gjerne begge veier (bretter både fra deg og mot deg). Her vil du oppdage om det er noen ujevnheter som er til hinder for mekanismen og må klippes bort, slik som vist på bildene. Det vil være en fordel å begynne å brette kortet før limet har tørket helt, i tilfelle limet har rent utover og limer sammen områder som ikke skal limes. Du kan nå starte å dekorere, eller fortsette videre for å lage den kvadratiske versjonen.Kvadratisk versjon:

1. Brett kortet slik at du får opp siden som vist på bildet. På de delene som bøyes bakover, altså kvadraten i midten og de to små kvadratene øverst, tar du lim/tape på (det samme for nedre del). Legg deretter et av de andre base-panelene (de som er scoret på midten i tillegg til på sidene) vannrett, slik at det dekker den øvre delen av arket. Gjenta på den nedre delen. Tips: - Legg base-panelet i flukt med den nederste kanten på den store kvadraten, altså på midten av kortet. Da vil den midtre åpningen være rett og du trenger forhåpentligvis kun å klippe bort litt ujevnheter på utsiden av panelet. - Gjerne bruk bone folderen for å presse arket godt ned i kantene rundt det kvadratiske panelet for lettere bretting senere.1. Brett kortet videre til neste side, slik at de panelene du nettopp limte sammen nå er på baksiden.

2. Ta på lim/tape på alle rutene og lim på de to siste base-panelene.

3. Klipp bort eventuelle ujevnheter.


Nå er kvadratkortet ferdig og klart for dekorering!Dekorering:

Jeg valgte samme farge på panelene (lag 1) på alle sidene, slik at det ble en større rød tråd gjennom kortet. Mønsterarkene (lag 2) varierte jeg med, ettersom hvilket uttrykk jeg var ute etter. Mixed Up Craft hadde laget ferdig og montert alle panelene sine før hun limte de på kortet, noe jeg ikke gjør. Det er fordi jeg i min kreative prossess kommer på ting og endrer litt underveis, etterhvert som jeg bygger opp kortet. Her anbefaler jeg at du tester ut og ser hva som passer deg best.


Her gjorde jeg en fin feil på Silje sitt kort, hvor jeg bestemte meg for å heat embosse flere panel enn planlagt. Dermed risikerte jeg å ødelegge et panel siden jeg stemplet og embosset direkte på kortet. Det gikk heldigvis bra, men med all varmen fra heat tool'en så løsnet limet og jeg måtte lime på panelet på nytt.


På Silje sitt kort brukte jeg designerark fra Panduro med univers på. Jeg hadde en klar plan på hva jeg ønsket å bruke; Altenews Crafty Friends og Ombre Alpha, samt Lawn Fawns Beam Me Up og Out of This World for dekorasjon. Love Poems og You’re Just My Type ble lagt til på slutten da jeg følte kortet manglet «det lille ekstra». Med disse to demonstrasjonskortene hadde jeg ingen klar plan på forhånd hva jeg ønsket å lage. Derfor kuttet jeg opp flere ark slik at jeg kunne mixe og matche ettersom jeg jobbet med kortene. De oppkuttede arkene la jeg i hver sin pose, for å lettere finne rett mønster senere. I tråd med månedens utfordring, ble det blå nyanser. Jeg tok i hovedsak 6x6 ark, kuttet opp på denne måten for god utnyttelse:

- Lag en stripe på 2 ½, og kutt opp i 2 stk 2 ½ x 2 ½,(kvadratene) hvor den siste biten er på 1 x 2 ½ (rektangel). - Kutt resterende ark til 1 inch striper (disse kan brukes både til rektanglene og de små kvadratene). - Kutt opp 5 stk rektangler av stripene (slik at du til sammen har 6 rektangler) og resten til 1 x 1 (små kvadratene). Det ble ikke store bitene til overs, som jeg puttet i en egen pose og kan brukes til puncher eller små dies.Avgjørelsen på tema ble dåpskort på det ene og bursdagskort på det andre. Jeg fant noen ferdigkuttede Lawn Fawn dyr som kunne passe til temaet, i tillegg til at jeg fargela noen nye. Siden to av mønsterarkene hadde dinosaurer på, fant jeg derfor Lawn Fawn dinosaurene også.


Tips: Usikker på hvilken side på kortet du skal starte på? Gå for den siden som appelerer mest, som gir deg inspirasjon!

På Silje sitt kort startet jeg med «Keep Calm And Make Cards»-siden, som egentlig er side nr 2 i kortet. På begge kortene jeg lagde nå, begynte jeg på de bakerste panelene og hoppet litt frem og tilbake mellom de andre. Her er det ingen fasit!


Noe å ha i bakhodet er hvilken side som skal være start og slutt. En fordel er å ha «start»siden på en av de sidene som er kvadratisk med rektanglene på, i hvert fall når det kommer til den originale versjonen. Dette er av praktiske årsaker siden det ligger mer flatt og gir samtidig mottakeren en større overraskelse når de begynner å åpne kortet. Det samme synes jeg egentlig for den kvadratiske også da det gav mer stabilitet til kortet når du først skal begynne å åpne det (sidene med rektanglene som start og slutt). Dette er noe du får kjenne på når du bretter kortet, om hva som føles naturlig ut for deg og det spesifikke kortet.


Jeg brukte midlertidig papirtape (kan bruke post-it) for å markere hva som skulle stå på hvert panel, samt midlertidig feste på diecuttene. Dette gjorde jeg på alle sidene av begge kortene. Testet ut stempel-sentiments og skrev opp på tape hva som skulle stå på de ulike sidene. Med denne måten å jobbe på hadde jeg et overblikk over hva jeg hadde, hvilken tekst som skulle brukes og hva som eventuelt manglet.

Jeg festet sammen panelene som tilhørte samme side med midlertidig tape også, slik at det ble lettere å finne tak i ved montering. Puttet de i en liten pose sammen med kortet. Greit å gjøre om man må pakke bort prosjektet om man jobber på kjøkkenbordet f.eks.Tips: Distress kantene på panelene! Til venstre er panelene er distressa med Salty Ocean. Til høyre er det ikke distressa. Det får et mykere uttrykk, samt en fin detalj (og for deg som er oppmerksom; det stemmer at Oliver blir 5 år, ikke 4 som jeg først skrev på kladden! Årene går fort og går fort i surr om barna er eller blir f.eks 4 år).


Tips: Fargelegg skygge under figurene slik at de får en bakke/underlag å stå på.Tips: Highlight! Jeg har forelsket meg i Posca for hvite detaljer! Her har jeg brukt Pin type. Dette er hvit maling i penn-form. Jeg føler jeg har mer kontroll med denne enn med f.eks gel-penn (noe jeg har foretrukket å bruke frem til nå), med tanke på hvor mye som kommer på arket. Mønster ved highlight/hvite detaljer jeg gjerne bruker å følge er «strek-prikk-prikk-(prikk)-strek».Tips: Ved «kryss-siden» på originalen syntes jeg det var gøy å skjule dekorasjonen som skal på panelene under kvadratene, slik at mottakeren får seg en liten overraskelse når de bretter det opp.Tips: Pynt 1x1 panelene med små diecuts! Her har jeg fått tak i puncher fra Panduro og Søstrene Grene (bamse, hender, føtter, barnevogn, ballong og hjerte) som er fargelagt og gitt små detaljer med sort, hvit og brun tusj (jeg fargela et hvitt ark brunt før jeg punchet ut figurene, slik at jeg eventuelt ikke ødela fingrene).


Tips: Lag mønster/en bord rundt panelene, eller bare en ekstra strek rundt med tusj for å ramme de inn enda mer enn kun ved distressing. Eks: Striper for fiktivt broderi.Tips: I stedet for å knote med saks, hold en akrylblokk i flukt med kanten på kortet og riv så tapen oppover! Det fungerte veldig fint med Scor-Pal Scor-Tape. Dette lille trikset gjorde arbeidet med å feste på tape litt raskere. Obs: Fungerer ikke like godt med alle merker. Tok en test på 5 cm bred tape fra Biltema, det gikk ikke så bra (selve tapen ble dratt utover og ble skrukkete, men delte seg ikke).Tips: Få mer ut av Distress Inkene ved å fargelegge med de! På Silje sitt bursdagskort brukte jeg Altenew gull ink, som jeg heat embosset med clear embossingpulver. Dette får stemplingen til å poppe litt mer, i tillegg til at det ga en fin ramme rundt figurene når jeg fargela de. Ved fargelegging brukte jeg Distress Ink og en vannpensel, en annen måte enn kun stempling og blending.Et siste lite tips, for selvmotivasjon.. Sjarmen med noe hjemmelaget er at det ikke trenger å være perfekt! Bra nok er godt nok. Dette er noe jeg ofte må minne meg selv på.. Så i tilfelle det er flere der ute som sliter med det samme; Du er ikke alene! Som de sier på engelsk; «own your own mistakes and embrace them». Her er mine to største skavanker på disse kortene som jeg ikke rettet opp på, som får bidra til «hjemmelaget-sjarmen»:


I vanvare hadde jeg klippet bort for mye på innsiden (skulle fjerne litt på utsiden, så klippet av på feil side), slik at gapet ble for stort i forhold til hva som var nødvendig. Mottakeren vil ikke tenke over det, men jeg vet det ikke skal være sånn..... Lev med feilene og lat som ingenting, tror jeg vi sier! Når man har kommet så langt at alle base-panel er montert, så orker man jo ikke å begynne forfra? Små skavanker må tåles.Etter masse fargelegging, så presterer man å ødelegge figuren ved montering... Jaja, langhals fikk en fin skrukk på halsen! Å begynne på nytt er ikke alltid like motiverende når man nesten er ferdig.Her er de tre ferdige evighetskortene.

Tusen takk til Kristine for disse herlige prosjektene, og ikke minst for kortet jeg selv fikk i posten!

Sjekk ut også ut facebooksiden hennes - Krisefine's Crafting, for enda flere prosjekter.


Har du også lyst til å gjesteblogge? Da må du se hit.#evighetskort #infinitycard #interaktiv #lawnfawn

51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle